Matcha: Το νέο superfood;

Μία νέα τάση στο χώρο της διατροφής, που κάνει την εμφάνισή της στο διαδίκτυο, είναι η χρήση του πράσινου τσαγιού μάτσα (matcha). Παρουσιάζεται συχνά ως ένα ιδιαίτερα ευεργετικό τρόφιμο, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, δηλαδή ως ένα ακόμα superfood.
Τι ακριβώς είναι αυτό το matcha και είναι πράγματι ένα superfood;
Το matcha προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, το ίδιο φυτό από το οποίο προέρχεται και μία μεγάλη ποικιλία τσαγιών που κυκλοφορούν στην αγορά. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή το μάτσα, όμως, είναι ο τρόπος επεξεργασίας του. Προέρχεται από το τρίψιμο ολόκληρου του φύλλου του τσαγιού σε πέτρινο μύλο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία λεπτή πράσινη σκόνη. Για το λόγο αυτό πιστεύεται ότι είναι πυκνότερο σε θρεπτικά συστατικά από ότι είναι απλώς το εκχύλισμα τσαγιού. Πράγματι, μελέτη έχει δείξει ότι η χρήση μάτσα προσφέρει 100πλάσια ποσότητα κατεχινών (EGCG) από το κοινό τσάι, το βασικό δραστικό συστατικό του τσαγιού.
Αν και δεν επαρκεί η παρούσα βιβλιογραφία για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μάτσα σε ποντίκια έχει υποσχόμενα οφέλη στην αντιοξειδωτική κατάσταση και στα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα.
Παρόλα αυτά, δεν γίνεται να αγνοήσουμε την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία για μία πληθώρα ευεργετικών δράσεων του πράσινου τσαγιού όπως σε καρδιαγγειακά νοσήματα, στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, την απώλεια βάρους και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ανεπιθύμητες ενέργειες σχετίζονται μόνο με ό,τι έχει να κάνει με την περιεκτικότητα του τσαγιού σε καφεΐνη, που προφανώς διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται και από την δοσολογία.

Το matcha λόγω της μορφής του, σε αντίθεση με το απλό τσάι έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Μπορεί να καταναλωθεί σαν ένα απολαυστικό αφέψημα (matcha latte), είτε να προστεθεί σε smoothies, σε κέικ και pancakes, σε παγωτά και άλλα γλυκά και σε ενεργειακές μπάρες και ροφήματα.